Aug
15
2010

Livets lotteri

Det är väl ändå lite sjukt hur vårat samhälle har blivit?

Man får inte börja studera när man passerat 26 år. Det skulle man tänkt på innan tycker Regeringen. Man får heller inte plugga upp sina betyg på komvux om man redan blivit godkänd i ämnet. Där förstår jag logiken, MEN det slår ju mot de som lite senare i livet kommer på vad de vill plugga, och inser att betygen inte räcker till för att komma in på önskad linje/kurs. Jag har visserligen turen att ha gått ut gymnasiet med näst intill toppbetyg. Har ett hyfsat resultat på Högskoleprovet. Inget av det räcker dock till om jag skulle få för mig att bli läkare. Men det behöver jag ju inte ens fundera på eftersom enligt Regeringen har jag passerat bäst före datum för att studera vidare.

Det är inte så att jag gråter, jag har redan dubbel examen från Kungliga Tekniska Högskolan, men jag tänker på alla andra. Det finns faktiskt de som bryr sig om hur det ska gå för alla andra!

Som att inte detta är nog så ska man tydligen redan innan man fyllt 30 år börja fundera var man vill bo som pensionär. Kötiderna ökar för seniorboende och folk ställer sig som panikartat i bostadsköerna. Jag har själv inte hunnit fundera på var jag ens vill bo just nu, när jag är 26 år, och verkligen inte haft en tanke på var jag vill bo när jag pensionerar mig.

Jag har visserligen turen att jag ställde mig i Stockholms kommunala bostadskö innan boomen att alla skulle göra det. Jag får en schysst hyreslägenhet i närheten av city, trots att det mesta blivit utsålt. Jag står även i privata bostadsköer och även i andra städer där jag kan tänka mig att bo/leta jobb i framtiden. Bara för att vara på den säkra sidan. Men nu måste jag tydligen börja tänka på mitt seniorboenda.

Det är något som gått fel, ruskigt fel i vårat samhälle. Så här ska det inte behöva vara. Det finns inget utrymme för spontanitet längre. Föräldrar måste tänka på att ställa sina barn i bostadskö redan innan de visste att de var gravid. Barnen måste veta vad de vill jobba med resten av livet redan innan de vet att de måste gå i skola för att kunna utöva yrket. Högsta betyg är det enda godtagbara allt annat är skit. Ångra sig, det finns inte.

Men vi ska väl vara nöjda att vi ens blivit födda i Sverige, det är endast 0,08% chans att göra det. Ta en lott i livets lotteri du också! Se var du skulle återfödas…

Var föds du någonstans?

Written by Jimmy Whoo in: General,Life,Uncategorized |

7 kommentarer »

 • Sv: Ja verkligen!
  Planer för kvällen?

  Kommenterat av: Tommy | 15 augusti, 2010
 • Inga planer alls. Hade tänkt klippa gräset som växer för fullt, men det regnar, och växer bara ännu mer…

  Kommenterat av: Jimmy Whoo | 15 augusti, 2010
 • Sv: Som jag då, inga planer alls!
  Trist.. Då skulle du varit med om skyfallet som drabbade Malmö i går!
  Fick ca 60 mm regn på 1½ timma, översvämningar och skit.

  Kommenterat av: Tommy | 15 augusti, 2010
 • SV: Ja tiden går fort när man är lycklig ;)

  Kommenterat av: Tommy | 15 augusti, 2010
 • Så sant, så sant

  Kommenterat av: Jimmy Whoo | 15 augusti, 2010
 • Konstigt, här i Finland har kommit en ny lag. Alla som e 25 och över får plugga för fackets dagpenning 2 år sedan får man arbetslöshetspeng från kassan.

  Så här har en massa äldre folk börjat studera som är permitterade eller arbetslös… inte för billig studiebidrag utan med fackets pengar. Åldern ska inte spela nån roll, tvärtom ska man som äldre kunna studera utan att leva på minimun.

  tycker ni borde ta efter!

  Kommenterat av: Daniel | 15 augusti, 2010
 • Absolut, det låter vettigt!

  Kommenterat av: Jimmy Whoo | 15 augusti, 2010

Lämna en kommentar

(C): JIMMYWHOO.SE |

Kyplex Cloud Security Seal - Click for Verification
Anpassad sökning