Jun
27
2012

Riddarhuset

Var på studiebesök i Riddarhuset i Gamla stan idag. Man uppskattar Svensk historia mer nu, än vad man gjorde i skolan. I Riddarhuset finns alla vapensköldar samlade. Ca 2330 finns det, just idag är det runt 700 släkter som lever. Även om Adeln i Sverige är avskaffad och ingen kan bli adlad längre sedan 1975 så är det intressant att ”adeln” på något sätt lever kvar ändå. Tids nog kommer de slockna en efter en men det kommer ta sin tid, då det finns runt 27 000 adliga ättlingar i dagsläget. I Adelskalendern står det dessutom att just mitt släktnamn är ingift adel för 100 år sedan.

Jag hade nog föredragit en guidad tur runt i huset, men de var så high-tech att det fanns info-tavlor med en kod man scannar in i Smartphone så fick man all info nedladdat i mobilen direkt. Väldigt bra det också, fast då kan man ju inte ställa frågor.

Personligen gillar jag att kolla runt på de olika vapensköldarna, men skulle vilja veta mer om hur just den släkten tänkte om utseende och motiv. De hänger dock från golv till tak och täcker hela Riddarsalens väggar. Man ser bara några rader upp sen blir det för högt. Några Släktnamn känner man igen, så som Gyllenhaal, De La Gardie, Af Ugglas, von Bahr och De Geer. För att påpeka en sak, det var väldigt många som heter Johan i förnamn på sköldarna.

Man kanske skulle ta en historiekurs på Universitetet för lärandets skull. Vad är liksom skillnaden mellan Grevliga, Friherrliga och obetitlad Adel?

Written by Jimmy Whoo in: General,Summer holiday |

Inga kommentarer »

Lämna en kommentar

(C): JIMMYWHOO.SE |

Kyplex Cloud Security Seal - Click for Verification
Anpassad sökning